
SECOND SUPPLEMENT TO THE GIBRALTAR 

GAZETTE 
No. 4182 of 9 July, 2015 

 

 

 

LEGAL NOTICE NO. 106 OF 2015. 

 

INTERPRETATION AND GENERAL CLAUSES ACT 

 

RE-USE OF PUBLIC SECTOR INFORMATION ACT 2005 

(AMENDMENT) REGULATIONS 2015 

 

In exercise of the powers conferred upon it by section 23(g)(ii) of the 

Interpretation and General Clauses Act, and in order to transpose, into the 

law of Gibraltar Directive 2013/37/EU of the European Parliament and of 

the Council of 26 June 2013 amending Directive 2003/98/EC on the re-use 

of public sector information, the Government has made the following 

Regulations– 

 

Title and commencement. 

 

1.  These Regulations may be cited as the Re-use of Public Sector 

Information Act 2005 (Amendment) Regulations 2015 and come into 

operation on 18 July 2015. 

 

Amendment of Act. 

 

2.(1)  The Re-use of Public Sector Information Act 2005 is amended in 

accordance with this regulation. 

 

  (2)  In section 2– 

 

(a) after the definition of “document”, insert the following– 

 

  ““formal open standard” means a standard which has 

been laid down in written form, detailing 

specifications for the requirements of how to ensure 

software interoperability;”; 

 

(b) after the definition of “government department” insert the 

following– 

 

  ““machine-readable format” means a file format 

structured so that software applications can easily 
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identify, recognize and extract specific data, including 

individual statements of fact, and their internal 

structure; 

 

  “open format” means a file format that is platform-

independent and made available to the public without 

any restriction that impedes the re-use of 

documents;”; and 

 

(c) after the definition of “re-use”, insert the following– 

 

  ““university” means any public sector body that 

provides post-secondary school or higher education 

leading to academic degrees;”. 

 

  (3)  In section 3(1), for paragraph (f) substitute the following– 

 

“(f) a corporation established or a group of individuals, having 

legal personality, appointed to act together for the specific 

purpose of meeting needs in the general interest, not having an 

industrial or commercial character, and– 

 

 (i) financed wholly or mainly by another public sector 

body; or 

 

 (ii) subject to management supervision by another public 

sector body; or 

 

 (iii) more than half of the board of directors or members 

of which, or in the case of a group of individuals, 

more than half of those individuals, are appointed by 

another public sector body;”. 

  

  (4)  In section 5– 

 

(a) in subsection (1)(a), insert “provided that the scope of the 

public task is transparent and subject to review” after “public 

sector body”; 

 

(b) in subsection (2)(c), after “Data Protection Act 2004” insert “, 

the Environment (Infrastructure for Spatial Information) 

Regulations 2010, the Freedom of Information Act 2015,”; 
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(c) in subsection (3)(b)– 

 

 (i) delete “such as schools, universities, archives, 

libraries, and research facilities”, and 

 

 (ii) insert “, schools and universities (except university 

libraries);” after “results”; 

 

(d) in subsection (3)(c), for “, such as museums, libraries, 

archives, orchestras, and dance and theatre establishments” 

substitute “other than libraries, museums and archives”; 

 

(e) in subsection (4), for “175 of the Companies Act” substitute 

“236 of the Companies Act 2014”; 

 

(f) in subsection (5), insert “access to a document is restricted 

under Gibraltar law, including where” after “in which”; 

 

(g) after subsection (5) insert the following– 

 

 “(6) This Act does not apply to parts of documents 

containing only logos, crests or insignia. 

 

 (7) This Act does not apply to– 

 

 (a) a document where access is excluded or 

restricted under Gibraltar law on the grounds of 

protection of personal data, protection of 

security, defence or public security, statistical 

confidentiality or commercial confidentiality 

(including business, professional or company 

secrets); or 

 

 (b) any part of a document which– 

 

  (i) is accessible under Gibraltar law; and 

 

  (ii) contains personal data the re-use of 

which would be incompatible with the law 

concerning the protection of individuals with 

regard to the processing of personal data.”. 

 

  (5)  For section 7, substitute the following– 
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“7.(1) Subject to sub-section (2), a public sector body must 

permit re-use. 

 

(2) A public sector body which is a library (including a university 

library), museum or archive holding intellectual property 

rights in a document may permit re-use. 

 

(3) Where a public sector body permits re-use, it must do so in 

accordance with sections 11 to 16.”. 

 

  (6)  In section 9– 

 

(a) in subsection (4), for “Where”, substitute “Subject to 

paragraphs (5) and (6), where”; 

 

(b) after subsection (4), insert the following- 

 

 “(5) Nothing in sub-section (4) authorises the 

identification of the name of a person where this 

would contravene the Data Protection Act 2004. 

 

 (6) Sub-section (4) does not apply where the public 

sector body providing the notification under under 

sub-section (1) is a library (including a university 

library), museum or archive.”. 

 

  (7)  In section 11– 

 

(a) in subsection (1), for “may” substitute “must”, and for “in the 

format and language in which it exists on the date of response 

to the request for re-use.” Substitute “-“; 

 

(b) after subsection (1) insert– 

 

 “(a) in the format and language in which it is held on the 

date of response to the request for re-use; and 

 

 (b) where possible and appropriate, in open format and 

machine-readable format together with its metadata. 
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 (1A) The format and the metadata referred to in 

paragraph (1)(b) should, insofar as possible, 

comply with formal open standards.”. 

 

  (8)  In section 12(1), after “re-use” insert “, where appropriate through a 

licence”. 

  (9)  In section 14– 

 

(a) in subsection (1), insert “and (4B)” after “(2)”; 

 

(b) after subsection (4) insert the following– 

 

 “(4A) Sub-sections (2) to (4) do not apply to the digitisation 

of cultural resources. 

 

 (4B) A public sector body may enter into an exclusive 

arrangement in relation to the digitisation of cultural 

resources. 

 

 (4C) The period of exclusivity of an arrangement under 

sub-section (4B) should in general not exceed 10 

years. 

 

 (4D) Where the period of exclusivity of an arrangement 

under sub-section (4B) exceeds 10 years, the duration 

of the period of exclusivity must be reviewed during 

the 11th year and, if applicable, every 7 years 

thereafter. 

 

 (4E) Any exclusive arrangement permitted under sub-

section (4D) must be transparent and published by the 

public sector body. 

 

 (4F) As part of any exclusive arrangement permitted under 

sub-section (4B), the public sector body concerned 

must be provided free of charge with a copy of the 

digitised cultural resource and the copy must be 

available for re-use at the end of the period of 

exclusivity.”; 

 

(c) after subsection (5) insert the following– 
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 “(5A) Any exclusive arrangement which exists on 17 July 

2013 to which sub-section (4B) applies must be 

terminated at the earlier of– 

 

 (a) the date on which it comes to an end in 

accordance with its terms; or 

 

 (b) 18 July 2043.”. 

 

  (10)  In section 15, for subsections (2) to (7), substitute the following- 

 

 “(2) Subject to sub-section (3), any charge for re-use must 

be limited to the marginal cost incurred in respect of 

the reproduction, provision and dissemination of 

documents. 

 

 (3) Sub-section (2) shall not apply to the following– 

 

 (a) a public sector body that is required to generate 

revenue to cover a substantial part of its costs 

relating to the performance of its public task; 

 

 (b) documents for which the public sector body 

making the charge is required to generate 

sufficient revenue to cover a substantial part of 

the costs relating to the collection, production, 

reproduction or dissemination; or 

 

 (c) libraries (including university libraries), 

museums and archives. 

 

 (4) The requirements referred to in sub-section (3)(b) 

means a requirement defined– 

 

 (a) by law or by other binding rules; or 

 

 (b) in the absence of such rules, in accordance with 

common administrative practice. 

 

 (5) In any case where sub-section (3)(a) or (b) applies, 

the public sector body must calculate the total charge 

in relation to a document in accordance with sub-

section (6). 
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 (6) The total charge shall not exceed the sum of– 

 

 (a) direct costs; 

 

 (b) a reasonable apportionment of indirect and 

overhead costs attributable to chargeable 

activity; and 

 

(c) a reasonable return on investment. 

 

 (7) In any case where sub-section (3)(c) applies, the total 

income of the public sector body from supplying and 

permitting re-use of documents over the appropriate 

accounting period shall not exceed the aggregate of 

the amounts calculated in accordance with sub-

section (8) for each document. 

 

 (8) For each document, the amount is the sum of– 

 

 (a) direct costs; 

 

 (b) a reasonable apportionment of indirect and 

overhead costs attributable to chargeable 

activity; and 

 

 (c) a reasonable return on investment. 

 

 (9) Any charges for re-use must, so far as is reasonably 

practicable, be calculated in accordance with the 

accounting principles applicable to the public sector 

body from time to time. 

 

 (10) A public sector body may not charge an applicant 

for– 

 

 (a) direct costs; or 

 

 (b) indirect and overhead costs,  

 

  if the same applicant has been charged in respect of 

those same costs by that public sector body for access 

to the same document under the Data Protection Act 
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2004, the Environment (Infrastructure for Spatial 

Information) Regulations 2010, the Freedom of 

Information Act 2015 or the Public Health (Freedom 

of Access to Information on the Environment) Rules 

1992. 

 

 (11) In this regulation– 

 

“apportionment”, in relation to indirect and overhead costs, 

means the allocation of such costs to each activity of 

the body in connection with which the costs are 

incurred; 

 

“chargeable activity”, in relation to a document and a 

public sector body, means– 

 

 (a) in the case of a body referred to in sub-section 

(3)(a) or (b), the body’s collection, production, 

reproduction and dissemination of the 

document; and 

 

 (b) in the case of a body referred to in paragraph 

(3)(c), the body’s collection, production, 

reproduction, dissemination, preservation and 

rights clearance of the document; 

 

“direct costs” in relation to a document and a public sector 

body, means costs which are incurred by the body as 

a consequence of chargeable activity; 

 

“indirect and overhead costs”, in relation to a document 

and a public sector body, means costs which are not 

direct costs and which are incurred by the body in 

connection with– 

 

(a)  chargeable activity; and 

 

 (b) any other of the body’s activities.”.  

 

  (11)  For section 16, substitute the following– 

 

“16.(1) Where a public sector body charges for re-use it shall, so 

far as reasonably practicable, determine standard charges. 
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(2) Where a public sector body establishes standard charges it 

shall, so far as is reasonably practicable, establish– 

 

(a) any applicable conditions for reuse; 

 

(b) the actual amount of any charges; 

 

(c) the basis on which such charges have been calculated. 

 

(3) Where sub-section (2) applies, the public sector body must 

ensure that the information specified in that sub-section is 

made available to the public. 

 

(4) Where a standard charge for re-use has not been established, a 

public sector body– 

 

(a) must indicate from the outset which factors have been 

taken into account in the calculation of a charge for 

re-use; and 

 

(b) if requested to do so by an applicant, must specify in 

writing the way in which any such charge has been 

calculated in relation to a specific request for re-use. 

 

(5) Where section 15(3)(b) applies, a public sector body must, so 

far as is reasonably practicable, predetermine the requirements 

specified in that sub-section. 

 

(6) A public sector body must, where possible and appropriate, 

make the information referred to in paragraphs (2) and (5) 

available by electronic means. 

 

(7) A public sector body must ensure that the following 

information is made available to the public 

 

(a) a list of main documents available for re-use with 

relevant metadata; and 

 

(b) details of the means of redress available to an 

applicant relating to any decision or practice affecting 

that applicant under this Act. 
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(8) In relation to sub-section (7)(a) a public sector body must 

ensure that– 

 

(a) where possible and appropriate, the list of main 

documents is available in machine-readable format; 

 

(b) where possible and appropriate, potential applicants 

are able to search the list of documents and relevant 

metadata by electronic means with portal sites that are 

linked to asset lists; and 

 

(c) where possible, the cross-linguistic search for 

documents is facilitated.”. 

 

  (12)  Re-number section 18 as subsection (1). 

 

  (13)  After section 18(1), insert the following– 

 

“(2) A complaint referred to the Ombudsman in accordance with 

sub-section (1) shall be investigated in accordance with the 

Public Services Ombudsman Act 1998. 

 

(3) The findings of the Ombudsman as a result of an investigation 

conducted under sub-section (2) is binding upon the public 

sector body concerned. 

 

Reports by the Ombudsman. 

 

19.(1)  The Ombudsman shall– 

 

(a) every 3 years, prepare and provide to the Minister, a report on 

the availability of public sector information for re-use and the 

conditions under which it is made available and the redress 

practices; 

 

(b) make the reports prepared under paragraph (1) public; and 

 

(c) on the basis of reports prepared under paragraph (1), review 

the implementation of Article 6 of Directive 2003/98/EC, in 

particular as regards charging above marginal costs, and make 

recommendations to the Minister.  

 

  (2)  In this section– 



GIBRALTAR GAZETTE, No 4182, Thursday 9 July, 2015 

 

 523

 

“Directive 2003/98/EC” means Directive 2003/98/EC of the European 

Parliament and of the Council of 17 November 2003 on the re-use 

of public sector information, as amended from time to time; and 

 

“Minister” means the Minister with responsibility for information.   

 

Reports to the Commission. 

 

20.(1)  The Minister with responsibility for information shall– 

 

(a) ensure that reports provided by the Ombudsman under section 

19(1)(a) is submitted to the European Commission every 3 

years; and 

 

(b) consider any recommendations made by the Ombudsman 

under section 19(1)(c). ”.   

 

 

Dated 9th July, 2015, 

 

 

 

 

DR J GARCIA 

Minister with responsibility for information, 

For the Government. 

 

_______________ 

 

EXPLANATORY MEMORANDUM 

 

These Regulations transpose into the law of Gibraltar Directive 2013/37/EU 

of the European Parliament and of the Council of 26 June 2013 amending 

Directive 2003/98/EC on the re-use of public sector information. 

 


